Voortgang uitvoeringsjaar 2023
Voor nu zijn er geen redenen om te denken dat we afwijken van de prognoses. Het komend jaar zetten we in op verbinding en verbinding met de stad, denk daarbij aan proces tot Democratische Vernieuwing en bijeenkomst over samenspel raad, college, organisatie en stad.
Gemeente Zaanstad neemt in 2023 deel aan een G1000-burgerberaad over Wonen in Zaanstreek-Waterland in het kader van Experimenteren met participatie instrumenten. Op 1 april gaan inwoners, ambtenaren, politici en experts inwoners in gesprek gaan met elkaar om tot een breed gedragen visie op wonen in onze regio te komen. Hiervoor zijn 450 burgers uit deze regio, waarvan 45 uit Zaanstad, op basis van random loting uitgenodigd. Op 1 juli wordt door dezelfde groep besloten over de inhoud van het ‘Burgerakkoord Toekomst Wonen Zaanstreek-Waterland’. De inhoud, of delen van de inhoud zal in het Zaanse woonbeleid worden opgenomen (zie het collegebesluit van 22 september 2022). In Zaanstad is het de eerste keer dat er met deze vorm van democratische vernieuwing gewerkt wordt. In 2023 zal een start gemaakt worden met het schrijven van de Zaanse Visie op democratische vernieuwing en participatie. Onderdeel hiervan zal worden hoe welke instrumenten we verder gaan inzetten de komende jaren.
Er is een start gemaakt met een ‘strategische agenda’. In deze gezamenlijke agenda nemen raad en college de onderwerpen op die tijdig geagendeerd moeten worden, vanwege strategische betekenis voor de lange termijn en impact in de stad. De input voor deze agenda is opgehaald. Het voorstel wordt in Q2 aan de raad aangeboden ter vaststelling
In 2023 is de RegioDeal ZaanIJ verlengd. Samen met de provincie NH, gemeente Amsterdam (Noord) en Oostzaan krijgen we een bijdrage van 20 miljoen euro voor betere scholing, veiligheid, meer werk en een groene gezonde en veilige leefomgeving in o.a. Zaandam Oost. In de MRA (MetropoolRegioAmsterdam) zijn we ook de komende periode goed vertegenwoordigd o.a. in het bestuur en de platforms. Verder nemen we deel aan de VNG en G40. De komende periode werken we aan een externe netwerkstrategie om meer focus aan te brengen op de lobbypunten.
De stuurgroep Samenspel raad, college en organisatie geeft gezamenlijk opvolging aan de aanbevelingen in het rapport van &VandeLaar. Het college en de organisatie hebben een ontwikkelagenda opgesteld en ook is gezamenlijk een agenda bepaald. Er is een aanpak ontwikkeld om de effecten van de interventies te monitoren. Voor het verbeteren van de rolvastheid en de omgangsvormen, zijn werkgroepen aan de slag. De eerste gezamenlijke casuïstiek sessie met als doel samen te reflecteren op het samenspel is voorbereid. Tenslotte is in februari een sessie met circa 30 stedelijke partners georganiseerd om het samenspel tussen gemeente en stad verder uit te diepen.