Voortgang uitvoeringsjaar 2023
Met nog meer focus op preventie willen we vermijdbare gezondheidsproblemen en achterstanden voorkomen.
Het in januari door landelijke partijen ondertekende Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) helpt daarbij. De lokale uitvoering van het akkoord, en het daarbij behorende budget, maakt het mogelijk om in te zetten op het ondersteunen van inwoners uit kwetsbare groepen of wijken en mensen voor wie sport-, beweeg- en cultuurdeelname niet vanzelfsprekend en onvoldoende bereikbaar is. Nog dit jaar stellen we daarvoor een integraal preventieplan op, in samenwerking met tal van partners. De inzet is onlosmakelijk verbonden met het Integraal Zorgakkoord (IZA), waaraan we lokaal en in regioverband uitvoering geven. Het IZA heeft als doel de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Preventie is daarvoor, uiteraard, een belangrijke pijler.
In het preventieplan gaan we uit van ‘positieve gezondheid’: preventie is niet alleen het voorkomen van lichamelijke aandoeningen. Het gaat ook over de inrichting van de fysieke leefomgeving, bestrijding van eenzaamheid, ondersteuning van mantelzorg en voorkomen van vallen. In het plan geven we verder vorm aan een aantal speerpunten uit de begroting zoals gezondheid in de openbare ruimte, uitvoering van de sportvisie en maatschappelijke ondersteuning rond ouder worden . De nieuwe akkoorden bieden mooie kansen maar zorgen ook voor extra belasting in de uitvoering, intern en bij partners zoals de GGD.
De herijking van de GGD heeft onder andere tot een nieuwe regionale visie op gezondheid geleid. Hierin hebben we ons als gemeente(n) en GGD tot doel gesteld inwoners te helpen zich positief gezond(er) te voelen en gezonde keuzes te maken, in een omgeving die uitnodigt tot gezond gedrag. Belangrijke uitgangspunten hierbij zijn preventie, normaliseren en differentiëren. De GGD doet dit door zich te ontwikkelen van een autonome zorgorganisatie naar een uitvoeringsorganisatie aangestuurd door de gemeenten. Dit vraagt van de GGD flexibiliteit in aanbod en aanpak, betrekken van inwoners en goede samenwerking met partners in de stad. Op dit moment wordt er door gemeenten en GGD gewerkt aan een nieuwe gemeenschappelijke regeling. Hierbij wordt goed gekeken welke taken in het basispakket horen, welke juist onder maatwerk vallen en welke taken niet meer bij de GGD passen in het licht van de nieuwe visie. Om het achterstallig onderhoud op de bedrijfsvoering in te lopen, start de GGD een driejarig programma (2023 t/m 2025) om de bedrijfsvoering te versterken.
Binnen het pact Poelenburg-Peldersveld/aanpak Zaandam Oost werken we sinds begin dit jaar nog meer dan voorheen aan doelen op gezondheid, door het inrichten van een extra pijler Gezondheid. Partners als het Zaans Medisch Centrum, Evean, de sociale wijkteams, de GGD en de huisartsen gaan samen een langjarige aanpak ontwikkelen om gezondheidsachterstanden te verkleinen.
In februari vond weer de succesvolle Zaanse vakantie-experience plaats. In het kader van het project ‘beheer buitensport’ hebben raadsleden in maart een bezoek gebracht aan een buitensportaccommodatie. In een raadsinformatiebrief gaven we meer informatie over de planning, die erop is gericht om het nieuwe model in 2025 in te laten gaan.