Voortgang uitvoeringsjaar 2023
De geluidskaarten voor het Actieprogramma Omgevingslawaai 2024 worden naar verwachting in het eerste kwartaal 2023 opgeleverd. Er wordt gewerkt aan nieuw Omgevingsveiligheidsbeleid dat voldoet aan de Omgevingswet. Daarnaast is gestart met het opstellen van een milieuvisie.
De complexe milieusituatie rondom bedrijven blijft de aandacht vragen, ook in relatie tot de woningbouwopgave. Door diverse oorzaken zijn de kosten voor de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied gestegen. In het nieuwe contract van de Zaanse Stichting Dierenzorg wordt opgenomen dat de vergoeding voor de wettelijke taken plaats zal vinden op basis van de werkelijke kosten.
Na het vaststellen van de Integrale Gebiedsvisie Polder Westzaan in juli 2022 is gestart met de nadere uitwerking van het bijbehorende Uitvoeringsprogramma. Deze wordt naar verwachting samen met een Samenwerkingsovereenkomst in het vierde kwartaal 2023 voor bestuurlijke behandeling voorgedragen. Met betrokken partijen zijn we in gesprek om voor de Krommenieër Woudpolder een samenwerking op te starten om het weidevogelbeheer te borgen en te verkennen hoe meer gedaan kan worden aan klimaatadaptatie. De plannen van aanpak voor Duurzaam varen en voor de aanpak biodiversiteit, mede ter ondersteuning van de vergroeningsopgave, zijn in ontwikkeling. We zijn betrokken bij de provinciale uitwerking van het Programma landelijk Gebied, dat de provincie op 1 juli 2023 aan het Rijk moet presenteren. In dit provinciale programma presenteert de provincie haar aanpak om de nationale doelen op het gebied van stikstof, biodiversiteit, klimaat en klimaatadaptatie te bereiken.
De huidige (en sterk wisselende) technische, juridische, en politieke context van stikstof is complex. Om enig grip te krijgen op dit relatief nieuwe en complexe vraagstuk, is het rapport ‘Grip of Stikstof’ opgesteld en is een gereedschap, de digitale stikstoftool ontwikkeld waarmee die grip concreet kan worden vormgegeven. De stikstoftool stelt ons in staat de stikstofimpact van diverse dossiers te bepalen. Het rapport en de stikstoftool bieden samen (enig) perspectief aan Zaanstad op het gebied van natuurbescherming en daarmee de stedelijke ontwikkeling. Het rapport bevat een agenda voor de gemeente Zaanstad met inhoudelijke en organisatorische maatregelen. Deze agenda heeft betrekking op bronmaatregelen en grote projecten, organisatorische inbedding, lobby en samenwerkingsrelaties.
Het WBI-Transformatiefonds en de ‘Beleidsvoorbereiding’ voorzien in eerste instantie in budget voor de benodigde capaciteitsuitbreiding om een start te kunnen maken deze agenda te realiseren. Ook zijn er extra middelen nodig voor extra proceskosten en/of compenserende of mitigerende maatregelen om gemeentelijke projecten te realiseren. Omdat nog geen zicht is op benodigde maatregelen, vallen bijbehorende kosten nog niet te begroten.
We geven volgens planning uitvoering aan het Uitvoeringsplan Klimaatadaptatie en het Bomenbeleidsplan. Naast een aantal doorlopende acties, werken we specifiek in 2023 aan de maatregeluitwerking voor wateroverlastlocaties, introduceren we aan subsidieregeling voor de aanplant van bomen op corporatieterrein en vergroenen we planmatig speelterreinen. In 2023 verwachten we ook het Puntensysteem Natuurinclusief bouwen te kunnen introduceren.
In de Begroting 2023 is de komende 4 jaar € 1 miljoen per jaar gereserveerd voor vergroening en versterking van de biodiversiteit. Hiervoor wordt een bestemmingsreserve vergroening voorgesteld, waaraan jaarlijks deze middelen worden gedoteerd. Op basis van het investeringsplan voor de vergroening zal jaarlijks een onttrekking worden gedaan uit deze bestemmingsreserve.
Waar het afgelopen jaar in het teken stond van voorbereiding en ‘zaken regelen’, gaan we in 2023 ook echt resultaat zien in de ontwerpen die gemaakt worden en zullen we ook buiten de eerste resultaten zien.